
Babiččiny vdolky.
1. 5. 2022Babiččiny vdolky
Servings
20
servingsPrep time
1
hourCooking time
Vdolky jako od babičky. Potěší celou rodinu a návštěva se na ně bude vracet.
Ingredience
- Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
2 žloutky
65 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
75 g Hery
0,3 l vlažného mléka
1/2 kostky droždí
špetka soli
- Náplň:
2 tvarohy (kostky)
2 lžíce moučkového cukru
citronová kůra
1 žloutek
- Posypka:
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce krystalového cukru
2 lžíce Hery (nebo sádla či másla)
- Dále potřebujeme:
marmeláda nebo povidla
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Postup
- Z mléka odlijeme 0,1 litru a do tohoto množství vmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
- Mouku prosejeme na vál, do středu uděláme důlek, do něj vložíme vejce. K nim po částech přilijeme kvásek a vždy ihned smícháme se žloutky. Přidáme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou Heru a zbylé osolené mléko. Vypracujeme hladké tuhé těsto, které necháme v míse pod čistou utěrkou vykynout.
- Vál poprášíme moukou a na ni klademe stejně velké kousky těsta (vykrajuji sklenicí). Každý kousek pak mezi dlaněmi zakulatíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a mírně zploštíme.
- Na každý kousek dáme do středu lžičku tvarohové náplně a dobře zabalíme. Poté každý kousek zase zploštíme tak, aby vprostřed byl důlek, do kterého dáme lžíci marmelády nebo povidel.
- Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posypkou a pečeme na 200 stupňů (horkovzduch) do zčervenání okrajů.
