Babiččiny vdolky

Babiččiny vdolky.

1. 5. 2022 Od it_spravce
Podpořte recept jeho sdílením:

Babiččiny vdolky

Recipe by it_spravce
Servings

20

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

Vdolky jako od babičky. Potěší celou rodinu a návštěva se na ně bude vracet.

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g polohrubé mouky

  • 250 g hladké mouky

  • 2 žloutky

  • 65 g krupicového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 75 g Hery

  • 0,3 l vlažného mléka

  • 1/2 kostky droždí

  • špetka soli

  • Náplň:
  • 2 tvarohy (kostky)

  • 2 lžíce moučkového cukru

  • citronová kůra

  • 1 žloutek

  • Posypka:
  • 3 lžíce polohrubé mouky

  • 3 lžíce krystalového cukru

  • 2 lžíce Hery (nebo sádla či másla)

  • Dále potřebujeme:
  • marmeláda nebo povidla

  • vejce na potření

  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Z mléka odlijeme 0,1 litru a do tohoto množství vmícháme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek.
  • Mouku prosejeme na vál, do středu uděláme důlek, do něj vložíme vejce. K nim po částech přilijeme kvásek a vždy ihned smícháme se žloutky. Přidáme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou Heru a zbylé osolené mléko. Vypracujeme hladké tuhé těsto, které necháme v míse pod čistou utěrkou vykynout.
  • Vál poprášíme moukou a na ni klademe stejně velké kousky těsta (vykrajuji sklenicí). Každý kousek pak mezi dlaněmi zakulatíme, položíme na plech vyložený pečícím papírem a mírně zploštíme.
  • Na každý kousek dáme do středu lžičku tvarohové náplně a dobře zabalíme. Poté každý kousek zase zploštíme tak, aby vprostřed byl důlek, do kterého dáme lžíci marmelády nebo povidel.
  • Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme posypkou a pečeme na 200 stupňů (horkovzduch) do zčervenání okrajů.