Žloutkové věnečky bez mléka

23. 2. 2021 Od it_spravce
Podpořte recept jeho sdílením:

Žloutkové věnečky bez mléka

Recipe by it_spravce
Porce

60

kusů
Doba přípravy

2

hours 
Doba vaření (pečení)

1

hour 

Ingredience

  • Těsto:
  • 500ml voda

  • 1 Alsan-bio (hera)

  • špetka soli

  • 250g hladká mouka

  • 8 vajec

  • Krém (na uvedené množství těsta je třeba 2x):
  • 600ml rostlinné mléko (použila jsem Alpro kokos+mandle)

  • 2 sáčky vanilkový pudink

  • 6 lžic cukr krupice

  • 1 rostlinné máslo (použila jsem Alsan-bio)

  • Poleva (na uvedené množství těsta je třeba 4x):
  • 150g cukr moučka

  • 3 lžíce horké vody

Postup

  • Těsto: Dáme vařit vodu, tuk a osolíme. Po rozpuštění vsypeme mouku. 5 minut povaříme, přitom stále mícháme. Po odstavení necháme vychladnout. Do vlažného nebo studeného těsta postupně po jednom vmícháme vejce. Na plech tvarujeme věnečky o průměru 5-6cm a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečou se na 200°C asi 15 minut, nejlépe podle barvy do růžova. Během pečení se nesmí otevírat trouba, věnečky by slehly.
    Těsto se dá udělat i den předem a poté péct.
  • Krém: Rostlinné tuky se rády sráží. Nedělám proto krém ve stroji, ale ručně, a daří se to dobře, i když vyndám suroviny přímo z lednice. Nejdříve rozpracovat tuk v míse, a až změkne tak vmíchám po troškách studený pudink, nakonec cukr.
  • Poleva: Dám vařit vodu do konvice, do misky odvážím cukr. Horkou vodu přímo z konvice naleju na lžíci a tou vmíchat do cukru. Ihned polévat, poleva rychle schne. Proto nedělám větší množství najednou.

Příběh

  • Věnečky jsem pekla na svatého Valentýna, proto tentokrát ve tvaru srdce. Ono to vypadá že je věnečků hodně, ale my jsme doma tři a půl a málem jsem je nestihla vyfotit.