
Žloutkové věnečky bez mléka
23. 2. 2021Žloutkové věnečky bez mléka
Porce
60
kusůDoba přípravy
2
hoursDoba vaření (pečení)
1
hourIngredience
- Těsto:
500ml voda
1 Alsan-bio (hera)
špetka soli
250g hladká mouka
8 vajec
- Krém (na uvedené množství těsta je třeba 2x):
600ml rostlinné mléko (použila jsem Alpro kokos+mandle)
2 sáčky vanilkový pudink
6 lžic cukr krupice
1 rostlinné máslo (použila jsem Alsan-bio)
- Poleva (na uvedené množství těsta je třeba 4x):
150g cukr moučka
3 lžíce horké vody
Postup
- Těsto: Dáme vařit vodu, tuk a osolíme. Po rozpuštění vsypeme mouku. 5 minut povaříme, přitom stále mícháme. Po odstavení necháme vychladnout. Do vlažného nebo studeného těsta postupně po jednom vmícháme vejce. Na plech tvarujeme věnečky o průměru 5-6cm a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečou se na 200°C asi 15 minut, nejlépe podle barvy do růžova. Během pečení se nesmí otevírat trouba, věnečky by slehly.
Těsto se dá udělat i den předem a poté péct. - Krém: Rostlinné tuky se rády sráží. Nedělám proto krém ve stroji, ale ručně, a daří se to dobře, i když vyndám suroviny přímo z lednice. Nejdříve rozpracovat tuk v míse, a až změkne tak vmíchám po troškách studený pudink, nakonec cukr.
- Poleva: Dám vařit vodu do konvice, do misky odvážím cukr. Horkou vodu přímo z konvice naleju na lžíci a tou vmíchat do cukru. Ihned polévat, poleva rychle schne. Proto nedělám větší množství najednou.
Příběh
- Věnečky jsem pekla na svatého Valentýna, proto tentokrát ve tvaru srdce. Ono to vypadá že je věnečků hodně, ale my jsme doma tři a půl a málem jsem je nestihla vyfotit.